Hoe werkt een Airconditioning

Iedereen weet wanneer de zomer is gekomen. Het kwik in de thermometer gaat omhoog terwijl de zon op ons neerschijnt, en het zweet breekt uit op ons voorhoofd wanneer we genieten van het warme weer.

Hoewel veel van ons uitkijken naar de zomer, vindt niemand het prettig om de hele dag door te zweten. Na een tijdje in de zon gezeten te hebben, kijken de meeste mensen uit naar een groot glas ijskoude limonade terwijl we relaxen in de door machines gegenereerde koude luchtstromen. Waar hebben we het over? Airconditioning natuurlijk!

Het moderne leven zou niet zo comfortabel zijn zonder de airconditioning technologie. De Energy Information Administration schat het aantal huishoudens in de VS die enige vorm van airconditioning gebruiken op ongeveer 87 procent. In België ligt dit getal natuurlijk een heel stuk lager, maar omdat het elk jaar warmer wordt beslissen veel mensen om een airco aan te schaffen.

Maar hoe werkt airconditioning precies?

Blazen ventilatoren in de airconditioning lucht door magische pool ijskristallen om de koele bries te veroorzaken die we zo prettig vinden? Niet echt! Het geheim van de airconditioning is onze wetenschappelijke kennis voor ons te laten werken.

Airconditioners zijn er in verschillende vormen en maten, maar ze werken allemaal op ongeveer dezelfde manier. In plaats van koude lucht je huis in te blazen, haalt de airconditioning de warmte uit het huis. Er zitten chemicaliën in, koelmiddelen genoemd, die snel en gemakkelijk over kunnen gaan van vloeibaar naar gas.

De koelmiddelen nemen de warmte uit het huis op en brengen het naar buiten, met deze herhaalde cyclus koelen ze het huis. De twee meest gebruikte koelmiddelen op dit moment zijn R-22 en R-410A. Chemisch gezien staan deze koelmiddelen bekend onder de naam chloorfluorkoolwaterstoffen of HCFK’s.

De drie basisonderdelen van een airconditioner zijn de verdamper, de compressor en de condensor. De verdamper zit in het deel van de airconditioner binnenshuis, terwijl de compressor en condensor zich buiten het huis bevinden.

In huis sturen ventilatoren lucht door de verdamper. Normaal gesproken wordt de warme lucht dicht bij het plafond naar binnen gezogen en langs de verdamperspiralen geduwd. Koude, vloeibare koelmiddelen in de spiralen absorberen de warmte uit de lucht. De koele lucht wordt vervolgens met ventilatoren via luchtgaten door de rest van het huis geblazen.

Wanneer dit gebeurt warmen de vloeibare koelmiddelen op en veranderen zij in gas. De verdampte koelmiddelen gaan naar de compressor, die het gas samendrukt tot een nog hogere temperatuur en druk.

Het samengedrukte gas gaat vervolgens door naar de condensor. Terwijl de warmte weg straalt, condenseren de verdampte koelmiddelen weer naar een vloeistof. De meeste airconditioner condensors hebben dunne metalen klepjes die dicht bij elkaar zitten. Deze klepjes zorgen ervoor dat de warmte snel en efficiënt verdreven wordt.

De gekoelde vloeibare koelmiddelen worden nu terug gebracht in het huis naar de verdamper. Het proces begint weer opnieuw. Deze cyclus wordt herhaald totdat de lucht in het huis de gewenste temperatuur heeft, welke normaal gesproken ingesteld wordt door de huiseigenaar op de thermostaat van de airconditioner.

Wij bieden op onze site de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende airco installateur bedrijven uit uw buurt. Klik hier voor meer informatie.